Friday, 27 February 2015

~ PROTEIN ~


APA ITU PROTEIN?

Protein sangat penting untuk pembesaran diri seseorang. Di mana protein dapat membantu untuk meningkatkan metabolisma dalam badan bagi membolehkan lemak-lemak dibakar dalam kuantiti yang banyak. Pengambilan protein yang cukup boleh membantu anda untuk kenyang supaya anda dapat bertahan semasa tempoh berdiet. Protein juga  adalah salah satu makronutrien yang utama dalam makanan kita. Ia memberikan tenaga kepada badan dan ia diguanakan untuk membina otot-otot dan organ badan.

Struktur protein terbina oleh komponen-komponen kecil yang dikenali sebagai Asid Amino. Setiap protein adalah berbeza dan terdiri daripada komposisi asid amino yang berbeza. Protein yang berkualiti adalah protein yang mengandungi kesemua (atau hampir semua) asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan manusia, tetapi amat penting untuk kemandirian manusia – kelompok asid amino ini dikenali sebagai Essential Amino Acids (EAA).

EAA tidak dapat dihasilkan oleh badan manusia, dan oleh yang demikian ia harus diperolehi sepenuhnya menerusi diet. Perlu diingatkan bahawa EAA adalah sesuatu yang istimewa, atau bahasa mudahnya “high quality“. Benda yang “high quality” tidak akan wujud sewenang-wenangnya dalam makanan yang “low quality“. Hanya sumber-sumber protein tertentu sahaja yang mengandungi kesemua (hampir semua) komposisi EAA di dalamnya. Antara yang paling mudah didapati di sekeliling kita adalah:
1. Telur
2. Susu
3. Produk berasaskan kacang soya (tempeh, tauhu/tofu)
4. Whey Protein

Kebanyakan daripada asid amino ini penting, ia bermakna badan tidak boleh menghasilkannya, oleh itu ia harus diambil melalui makanan berprotein. Apabila protein mengandungi semua asid amino yang penting, ia dianggap protein lengkap. Protein soya dan semua sumber binatang di anggap lengkap.

Jika satu atau lebih daripada satu asid amino ini tiada, protein itu tidak lengkap. kecuali protein soya, sumber protein dari sayur dianggap tidak lengkap. Bagaimanapun, dua protein tumbuhan yang tidak lengkap beras dan kacang, boleh saling melengkapi, jika dimakan bersama-sama.

Kebanyakan protein dari diet kita berpunca dari produk berasaskan binatang (daging, ikan, ayam, telur dan susu), juga produk berasaskan tumbuhan (kacang dan kacang pi). Serbuk protein yang diperbuat daripada kacang soya, wei atau putih telur, boleh juga dicampurkan kepada makanan lain untuk meningkatkan kandungan proteinnya. 

Badan kita memerlukan protein untuk membina dan memperbaiki tisu otot (terutamanya selepas bersenam), penghasilan enzim dan hormon penting, menyokong sistem imun kita dan mengekalkan tahap tenaga dan stamina yang tinggi.

Keperluan protein harian bergantung kepada umur, saiz, tahap kercergasan dan gaya hidup. secara umumnya, lelaki yang besar (200lb), aktif secara fizikal, seharusnya mengambil antara 100g hingga 200g setiap hari, sementara wanita (200lb), aktif secara fizikal, seharusnya mengambil antara 50g hingga 100g setiap hari. 

Fakta Penting Protein
  • Ditemui dalam kedua-dua produk berasaskan binatang dan tumbuhan
  • Menawarkan punca yang sihat termasuk kacang soya, kacang dan bijirin lengkap


Manfaat Penting Protein
  • Membantu membina dan memperbaiki tisu badan
  • Menyediakan tenaga dan stamina
  • Memuaskan rasa lapar dan menyebabkan rasa kenyang
  • Menyokong jisim otot tanpa lemak

 Secara umum protein diperlukan tubuh kita untuk membangun otot atau pertumbuhan tubuh kita. Otot, kuku, dan rambut juga terbuat dari protein. Protein juga diperlukan oleh tubuh untuk membantu meningkatkan daya tahan tubuh, meningkatkan memori, dan juga sebagai sumber energi. Jadi apa akibat jika tubuh kekurangan protein?.
Tubuh memerlukan protein dalam jumlah yang seimbang untuk tetap sihat. Kelebihan atau kekurangan protein juga dapat menyebabkan berbagai masalah kesihatan. 

Berapa banyak protein yang kita perlukan?
Orang dewasa memerlukan 0.75/ 0.80g protein per kilo berat badan. Jadi rata-rata orang dewasa yang sihat memerlukan 50g protein sekiranya mempunyai berat badan 70kg.

Simptom kekurangan protein yang boleh dikesan antaranya ialah:

1. Kelemahan otot
Otot dalam tubuh terdiri dari dua jenis protein yang disebut aktin dan miosin yang bekerja bersama sehingga memungkinkan terjadinya gerakan. Otot yang kekurangan protein akan cepat merasa ngilu, kram dan lemah.
2. Penurunan berat badan
Penurunan berat badan mungkin menjadi khabar baik bagi orang yang sedang melakukan diet ketat. Tetapi harus waspada kerana penurunan berat badan mungkin bererti kekurangan protein terutama bila berat badan berubah secara mendadak!
3. Luka lambat sembuh
Kolagen merupakan protein pada kulit yang membuatkan tegang dan kuat. Orang yang kekurangan protein sering menunjukkan penyembuhan luka yang lambat kerana kekurangan kolagen. Selain itu, kulit juga menjadi lebih sensitive terhadap sinar matahari dan mudah mendapat ruam serta kekeringan dan mengelupas.
4. Kuku dan rambut bermasalah
Rambut dan kuku terdiri dari protein yang disebut keratin. Kuku yang kekurangan protein biasanya rapuh dan timbul satu lapisan. Begitu juga rambut yang berhenti tumbuh, bercabang dan rontok (amat kering) menunjukkan kekurangan protein.

5. Keletihan
Keletihan sering di anggap berpunca dari bekerja terlalu keras ataupun kurang tidur. Namun, kekurangan tenaga yang menyebabkan keletihan merupakan salah satu cara tubuh memberitahu bahawa anda kekurangan protein!
Oleh itu kekurangan protein boleh menyebabkan:
  • Pertahanan tubuh yang lemah
  • Busung
  • Kegagalan hati



Walaubagaimana pun, protein tidak boleh berlebihan di dalam badan anda di mana ia boleh menyebabkan 
  • masalah ginjal
  • penyakit rematik, dan
  • pengasidan darah.
Selain dari pemakanan yang seimbang, anda juga boleh mendapatkan protein dari makanan tambahan seperti ESP (SILA KLIK) dan MEALSHAKES (SILA KLIK)...pastinya anda akan berpuashati dengan hasil yang diperolehi!

Boleh hubungi saya...0194554824

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Business Related about Shaklee

Oprah Dedicates Her To Shaklee

Shaklee US Tidak Sumbang Israel