(330 tablet) atau (700 tablet)
Alfalfa ialah tumbuhan yang padat dengan segala jenis nutrien. Akar tunjangnya tumbuh sedalam enam meter bagi menyerap pelbagai nutrien dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, manakala daunnya pula mengumpulkan tahap klorofil yang tinggi melalui proses fotosintesis semula jadi.
Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Alfalfa Complex merupakan salah satu Formula Unik Shaklee yang mula dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an.
- Sumber alfalfa semula jadi
- Tablet boleh dihancurkan dan dicampurkan ke dalam air mendidih untuk dijadikan minuman herba asli.
Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang berisiko menghidap lupus eritematosus sistemik hendaklah berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil produk ini. Jika anda hamil atau menyusukan anak, sila dapatkan nasihat daripada pakar penjagaan kesihatan profesional anda terlebih dahulu.
Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DAUN ALFALFA
Di Malaysia, antara
tumbuhan herba yang popular ialah misai kucing, kacip fatimah, tongkat ali,
ginseng dan sebagainya.. Bagaimana pula dengan tumbuhan herba alfalfa?
Ada sesetengah orang kurang mengenali tumbuhan herba alfalfa sedangkan alfalfa
telah lama wujud lebih dari 2500 tahun dahulu.. Mungkin juga kerana tumbuhan
ini tidak di tanam di Malaysia.. Tapi khasiat alfalfa dikatakan dapat memperbaiki
dan menjaga kesihatan pada tahap optimum.
APAKAH KANDUNGAN VITAMIN YANG TERDAPAT DI DALAM ALFALFA?
Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan
terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan
pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat.
Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan
daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung,
kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di
dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan
dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.
Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk
membantu mengatasi ulser peptik.
Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan
metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu
mengurangkan loya.
Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting
dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan
fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kan untuk pembentukan gigi dan
tulang yang kuat dan sihat.
APAKAH KANDUNGAN MINERAL DI DALAM ALFALFA?
Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan
gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan;
mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin;
membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.
Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan
jantung dan tindak balas enzim; juga untuk pencernaan (digest) lemak.
Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal
dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D.
Meningkatkan peranan tisu saraf.
Klorin (klorida) – elektrolit penting yang
membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
Sodium – mengawal keseimbangan cecair di
seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan
limpa, usus dan fungsi perut.
Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit;
ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN ALFALFA?
1.Mereka yang ingin menyingkirkan sisa
toksin di dalam badan (detoksifikasi)
2. Mereka yang mempunyai paras
kolestrol yang tinggi
3. Mereka yang mengidap penyakit
kencing manis
4. Mereka yang mempunyai masalah sakit
sendi
5. Mereka yang mempunyai masalah pundi
kencing (kencing tidak lawas, batu karang)
6. Mereka yang mempunyai masalah asthma
7. Mereka yang mempunyai masalah gastrik
8. Mereka yang mempunyai masalah bau
badan yang sangat kuat
9. Mereka yang mempunyai masalah
dengan bau mulut
10. Golongan wanita yang mempunyai masalah kesihatan
wanita seperti sakit ketika haid, keputihan, sakit ketika bersama dan merapatkan
miss ‘V’
11. Golongan ibu menyusu yang mempunyai masalah
penghasilan susu badan
12. Golongan lelaki yang mempunyai masalah
kesihatan lelaki seperti kelenjar prostate, tahan lama dan sebagainya
13. Mereka yang mengalami masalah resdung, alergik dan ekzema
14. Pesakit Gout (meneutralkan asid dalam badan
15. Mereka yang seringkali mengalami sembelit kerana alfalfa mencuci usus untuk membuang toksin
16. Pesakit Diabetes kerana dapat mengurangkan paras gula dalam darah
17. Mereka yang mengalami masalah gastrik
18. Wanita yang mengalami simptom Menopous
SIAPAKAH YANG DILARANG MENGAMBIL ALFALFA?
16. Pesakit Diabetes kerana dapat mengurangkan paras gula dalam darah
17. Mereka yang mengalami masalah gastrik
18. Wanita yang mengalami simptom Menopous
SIAPAKAH YANG DILARANG MENGAMBIL ALFALFA?
1. Pesakit SLE, alfalfa boleh
menyebabkan masalah bertambah teruk.
2. Mereka yang mengambil ubat cair
darah seperti warfarin juga tidak digalakkan mengambil alfalfa. Ini
kerana kandungan vitamin K didalam alfalfa sangat tinggi di mana ianya membantu di dalam
memekatkan darah.. Jika diambil bersama dikhuatiri akan menyebabkan ubat
warfarin tidak berkesan.
No comments:
Post a Comment